Duyurular

Basın Açıklaması: 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü

 

Bugün Dünya Göçmenler Günü.

Bugün dünyada her yedi insandan biri göçmen.

Bugün dünyada 230 milyondan fazla insan doğduğu ülke dışında yaşıyor.

Bugün dünyada 2. Dünya Savaşı’ndan beri en geniş çaplı insan hareketi yaşanıyor.

Bugün dünyada savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan binlerce insan, insan haklarına, insan onuruna yakışır bir hayatın peşinde denizleri, dağları, çölleri, yolları aşmaya çalışıyor.

 

Bugün dünya büyük bir paradoks yaşıyor.

 

Bugün sermaye ve hizmetlerin sınırlardan serbestçe geçmesi için her türlü yasal ve fiili kolaylık sağlanırken, savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan göçmen ve mülteciler aynı sınırları geçmek için hayatlarını riske atmak zorunda kalıyor. 

 

Bugün savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan göçmen ve mültecilerin sınırlardan güvenli ve yasal şekilde geçme imkânı yok ediliyor.

 

Bugün devletler savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçanları sınırlardan geçirmemek, geçenleri geri göndermek için insan hayatını hiçe sayan, insan hakları ihlallerine neden olan sert yöntemlere başvuruyorlar. Tel örgüler, duvarlar, ileri teknoloji tarama araçları, sınır devriyeleri, mayınlar, geri itme, gözaltı, sınırdışı, geri kabul anlaşmaları, insanların üzerlerine salınan köpekler, insanlara açılan ateşler, devletlerin aldığı “tedbirler” arasında yer alıyor.

 

Bugün 2014 başından beri savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçarken sınırlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 5000’e yaklaştı;  sadece Akdeniz 3000’den fazla insana mezar oldu. 2000-2014 arasında Avrupa dış sınırlarında en az 22.400 insanın hayatını kaybettiği belgelendi. Basına ve raporlara yansıyan haberlere göre, 2014 başından beri Türkiye’yi çevreleyen denizleri geçmeye çalışırken tekne facialarında en az 170 insan, Aralık 2013-Ağustos 2014 arasında Türkiye-Suriye sınırı geçmeye çalışırken ateşli silah kullanımı sonucu en az 17 insan hayatını kaybetti.

 

Bugün savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan ve ülkesi dışında yaşayan göçmenler ve mülteciler sağlık-eğitim gibi temel haklarına erişmekte büyük sıkıntılar yaşıyorlar, yoksulluk ve yoksunluk içinde yaşamaya mahkûm ediliyorlar; kayıt-dışı ekonomide sömürülüyorlar. İstenmiyorlar, nefret söylemi ve nefret suçlarına hedef oluyorlar, evleri, araçları yakılıyor, taşlanıyor, geldikleri yere gitmeleri isteniyor.

 

Bugün biz savaş, zulüm ve yoksulluktan güvenli ve insan onuruna yakışır bir hayat umuduyla kaçan milyonlarca insanın hayatına karşılık yapılan utanç verici siyasi ve ekonomik hesapları görüyoruz.

 

Bugün biz

–       sınır yönetimi politikaları ve uygulamalarında insan hakları ve insan onurunun temel olmasını;

–       savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan göçmen ve mültecilerin umut yolculuklarını güvenli ve yasal bir şekilde yapabilmeleri için gerekli önlemlerin alınmasını;

–       denizde arama ve kurtarma çalışmasının her devletin sorumluğu olduğunun unutulmamasını;

–       sınırları geçmeye çalışanlara yönelik ihlallerin sona ermesini;

–       göçmen ve mültecilerin kriminalize edilmemesini;

–       savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçan insanların başta yaşam, özgürlük, sağlık, eğitim gibi temel hakları olmak üzere, tüm siyasi, medeni, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını kullanabilmelerine fırsat veren politika ve uygulamaların yaygınlaştırılmasını;

–       göçmen ve mültecilere yönelik yabancı düşmanlığı, nefret söylemi ve nefret suçlarına karşı etkin bir mücadelenin gerçekleştirilmesini

talep ediyoruz.

 

 

 

İletişim: Mültecilerle Dayanışma Derneği

0232-483 54 21 & 0549 483 54 21

[email protected] & [email protected]

www.multeci.org.tr

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu