Duyurular

Kayiki Hareketi Basın Açıklaması

İZMİR, SAKIZ, MİDİLLİ, ATİNA

 

Aşırı yük yüzünden batan lastik botlarla sulara gömülen, dövülen, boğulan ya da yaralanan mültecileri, Ege’nin her iki kıyıdasındaki güvenlik güçlerinin olumsuz tutumları, insan kaçakçılarının elinde ciddi mağduriyetlere uğrayan, insanlık dışı koşullarda seyahat etmek zorunda kalan insanlarla ilgili haberleri çok sık duyuyor ve izliyoruz. Basında çıkan bu tip haberler, Ege’nin her iki kıyısında yaşayan halkların büyük çoğunluğu açısından mülteci ve göçmenlerle ilgili neredeyse tek bilgi kaynağı. Fakat bu haberler genellikle yanlış ve/veya yetersiz bilgiler içeriyor ve bu bilgiler daha fazla insana ulaştıkça, halk arasında mülteci, sığınmacı ve göçmenlere karşı olumsuz bir bakış açısı da gittikçe yerleşiyor.

 

Bu arada mültecilerin güvenli bir yer arayışlarında çıktıkları yolculuklar ve ulaştıkları yerlerdeki yaşam koşulları her geçen gün daha korkunç bir hal alıyor. Her iki ülkenin halkını, bizleri birbirimize bağlayan kutsal deniz Akdeniz ve Ege neredeyse bir ölüm denizine dönüşmüş durumda. Türkiye’nin batı kıyılarından son derece zor şartlarda umut yolculuklarına çıkan mülteciler Yunan adalarından birine bitik bir şekilde ayak basabilirlerse şanslı sayılıyorlar. Ama ne yazık ki, sıklıkla kıyıya vuran mültecilerin cansız bedenleri oluyor.

 

2008 yılının Ağustos ayında Türkiye, Yunanistan Avusturya ve Almanya’dan bu konuda çalışan akademisyen, aktivist ve sanatçılar Sakız (Chios) ve Dikili’de bir dizi toplantı yaptılar. Grup daha sonra kendini ‘Kayiki’ olarak adlandırdı.

 

Bu toplantıların ana konusu, çok tehlikeli bir yolculuk sonucu hemen hergün Türkiye’den Yunanistan’a genellikle Ege Denizi üzerinden geçmeye çalışan mültecilerin yaşam koşullarını bir parça olsun düzeltmenin yollarını aramak ve bu “umut yolculukları” sırasında meydana gelen ölümlere karşı bir ses yükseltmekti.

 

Kayiki grubu bu toplantılar sonucunda her iki ülkenin sivil toplumları arasındaki iletişimi arttırmak, mültecileri ve başlarına gelen hak ihlallerini daha sağlıklı takip ederek önlemler almak ve bir bilinçlendirme kampanyası gerçekleştirmek gibi somut kararlar aldı.

Bu amaçla televizyonda ve internet ortamında göstermek için 45 saniyelik filmler, video spotları ve kartpostallar hazırlandı. Bu ürünlerde kullanılan fotoğraflar, konularında uzman fotoğraf sanatçıları tarafından gönüllü olarak hazırlandı.

 

Kampanyaya yönelik olarak www.kayiki.net sitesi hizmete açıldı.Bu site adresinden hazırlanan kartpostal örnekleri ve videolar Türkçe, Almanca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Fransızca ve Yunanca olarak 7 ayrı dilde izlenebilir. Filmler, basılı malzeme ve spotlarını 2009 yılında öncelikle Türkiye ve Yunanistan olmak üzere bütün Akdeniz ülkelerinde ve diğer ülkelerde bulmak münkün olacaktır.

 

Kamuoyuna saygılarımızla

Kayiki
Mülteci-Der
Lathra

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu