Duyurular

MHK BASIN AÇIKLAMASI: VAN’DA, GÖZALTI MERKEZİNDE BİR ÇOCUĞUN ÖLÜMÜ İLE İLGİLİ ETKİN SORUŞTURMA İSTİYORUZ.

17 yaşında Lütfillah Tacik isimli çocuğun Van Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde işlemleri yapılırken  işkenceye maruz kaldığı, beyin kanaması teşhisi ile Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındığı ve  3 gün yoğum bakım ünitesinde kaldıktan sonra 31.05.2014 tarihinde  hayatını kaybettiği iddiaları bizlere ulaşmıştır.

 

Edindiğimiz bilgilere göre;

 

Lütfillah Tacik adı ile kaydedilen Faryab/Afganistan doğumlu çocuk 16.05.2014 tarihinde Iğdır ili Aralık ilçesinde yanındaki 20 kişi ile birlikte Türkiye’ye iltica ederken jandarmaca yakalanmış,

Yakalananlar hakkında 17.05.2014 tarihinde idari gözetim kararı verilmiş ve İçişleri Bakanlığı’nca Iğdır Yabancılar Şubesinde tutulan, aralarında Lütfillah’ın da olduğu 35 kişinin Van Geri Gönderme Merkezine gönderilmesine karar vermiş ve 35 kişi 23.05.2014 tarihinde, Van Yabancılar Geri Gönderme Merkezine teslim edilmiştir.

 

Lütfillah Tacik Geri Gönderme Merkezinde tutulan diğer 6 çocukla birlikte sınır dışı işlemleri sonuçlanıncaya kadar muhafaza edilmek üzere, Geri Gönderme Merkezindeki polisler tarafından Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir.

 

27.05.2014 tarihinde Yabancılar Şube Polisi Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde bulunan 7 çocuğu teslim alarak bulaşıcı hastalık ve yaş tespitlerinin yapılması amacıyla Geri Gönderme Merkezine götürülmüş burada görevli yabancılar şube polis memuru tarafından “yanlış bilgi verdiği” gerekçesi ile darp edilmiş ve işkenceye maruz kalmıştır. Aldığı darbeler nedeni ile beraber tutulduğu çocukların yanına geldikten sonra baygınlık geçirmiş ve ardından bilincini kaybetmiştir.

 

Lütfillah Tacik, Geri Gönderme Merkezi polislerince Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülmüş ancak  3 gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra 31.05.2014 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

01.06.2014 tarihinde yapılan Otopside saç deri altında çok sayıda 2 cm çaplarında cilt altı kanama alanları olduğu, beyin ve beyincik kesitlerinde yaygın ağır ödemli kanama izlendiği tespiti yapılmış. Savcılıkça kesin ölüm nedenini belirlemek amacıyla kan örnekleri, göz sıvısı ve organ doku örnekleri 11.06.2014 tarihinde Trabzon Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir.

 

Savcılık, olay yerindeki kamera kayıtlarına el konması için Van Edremit Polis Merkezi Amirliği’ni görevlendirmiştir. İncelemede, sadece olay yerine bakan güvenlik kamerasının ‘arızalı olduğu ve görüntü kaydetmediği’ tespit edilmiştir.

 

Bilgiler Türkiye’ye sığınma amacıyla gelen Afganistan uyruklu çocuğun Van Yabancılar Geri Gönderme Merkezinde işkenceye maruz kaldığı ve bu nedenle hayatını kaybettiği yönünde ciddi iddialar içermektedir.  Sadece olay yerine bakan kameranın görüntülerinin teknik nedenlerle alınamadığı bilgisi soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi konusunda kaygılarımızı arttırmaktadır.

Olay Van’daki adli makamların bilgisi dahilindedir. Adli makamların söz konusu iddiaları açıklığa kavuşturma yükümlülüğü vardır ve bunun için hızlı ve etkin bir soruşturma yürütmesi gerekmektedir.

Ayrıca olayın idari yönden araştırılması için de İçişleri Bakanlığının idari bir soruşturma başlatması ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası insan hakları sözleşmeleri, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin tavsiyeleri  ve AİHM’in yaşam hakkı ihlallerinin soruşturulmasında oluşturduğu içtihat çerçevesinde iddiaları  araştırmak üzere müfettiş görevlendirmesini talep ediyoruz.

Biz Mülteci Hakları Koordinasyonu olarak olayın sonuna kadar takipçisi olacağız.

 

Ayrıca, soruşturmanın akibetini takip etmek üzere başta Barolar olmak üzere bütün ilgili kurum ve kişileri göreve davet ediyoruz.

 

Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd)

İnsan Hakları Derneği (İHD)

İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD)

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos-GL)

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der)

■ Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ)

 

Mülteci Hakları Koordinasyonu iletişim:

Adres: Tunus Caddes 87/8, Kavaklıdere – Ankara

Tel.: 312- 468 84 60, Faks: 312 – 468 92 53, E-posta: [email protected]

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu