Diğer kurumların yayınlarıYayınlar

BMMYK tehlikeli mülteci yolculuklarına alternatiflerde destek arıyor

BM Mülteci Ajansı BMMYK, mültecilere ve Avrupa’ya tehlikeli yolculuklar gerçekleştirenlere anlamlı alternatifler sunmaya yardımcı olmak için 421,2 milyon dolarlık yardım istedi.

Libya üzerinden Afrika’dan , Avrupa’ya ulaşan mülteci ve göçmen sayısı Sahra Çölünü ve Akdeniz’i geçerken karşılaştıkları risklerle birlikte artıyor. Bu yılın ilk altı ayında, 2.117 mülteci ve göçmen Orta Akdeniz’de öldü ya da kayboldu, birçoğunun Libya’ya geçmeye çalışırken öldüğü düşünülüyor.

BMMYK Orta Akdeniz Özel Temsilcisi Vincent Cochetel, “Sahra ve Akdeniz’de mültecilerin ve göçmenlerin hareketi, çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.” dedi.

“Bu hareketliliğe/geçişlere anlamlı ve uygulanabilir alternatifler bulmamız gerekiyor aksi takdirde   ölümler ve acılar artmaya devam edecek. Mülteci ve sığınmacıları Libya’ya giden çeşitli yollar boyunca korumak için mevcut faaliyetleri arttırmak ya da yeni faaliyetleri uygulamaya koymak ve bu girişimlere tüm paydaşların katılımını desteklemek istiyoruz .

Değişenler rotalarla beraber karmaşık nüfus hareketleriyle başa çıkmak için BMMYK, üç farklı noktada müdahalelerle kapsamlı bir strateji önermektedir: menşe ülkeler ile transit Sahra altı Afrika, Kuzey Afrika ve Avrupa’daki varış ülkeleri.

BMMYK, Sahra altı Afrika ülkelerinde, sığınma hakkına erişimi güvence altına almayı, yeterli kabul hizmetini sağlamayı, koruma alanını güçlendirmeyi ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlara etkili koruma hizmetleri ve çözümleri sunmayı amaçlıyor.

Bu, kapasite geliştirme faaliyetlerini, Libya üzerinden geçişin riskleri konusunda farkındalık yaratmayı, bu tür yolculukları gerçekleştirme olasılıkları olan toplulukların üyeleri ile iletişimi geliştirmeyi ve insan ticareti ile ilgili hukuk mekanizmalarını desteklemeyi içerecek.

BMMYK Kuzey Afrika’da, sığınma hakkına erişimi iyileştirmek, düzensiz göçün tehlikeleri konusunda farkındalık yaratmak ve mülteci ve sığınmacıların gözaltına alınmasına getirilen alternatif yolla da genel olarak koruma alanını geliştirmek için çalışacaktır.

BMMYK, sahil koruma hizmetlerine özgü eğitim desteği sunacak ve denizde kurtarılan veya yakalanan kişilere insan onuruna yakışır muamele edilmesini ve insani yardım sağlayacaktır. Karaya çıkılan noktalar da dahil en hassas durumda olanlarla birlikte koruma ihtiyacı olanlara, hizmet ve çözümlerin zamanında sunulması için bu kişilerin erken bir aşamada tespitini kolaylaştıracaktır.

Avrupa’da ise BMMYK, özel ihtiyaç sahipleri ve hassas durumu olanlara özellikle dikkat ederek, ilgili kişilerin sığınmaya, koruma hizmetlerine ve çözümlere etkili ve güvenli erişimi için hükümetlerin var olan kapasitelerini geliştirmeye, desteklemeye ve tamamlamaya devam edecektir.

BMMYK’ nın tamamlayıcı destek çağrısı, Batı Afrika’daki ülkeler ve Fas’ın ek gereksinimleri için istenen 22,6 milyon ABD doları da dahil olmak üzere 421,2 milyon ABD doları bulan ihtiyaçları içermektedir. Bu destek çağrısı, daha önceki 2017 Avrupa için Bölgesel Mülteci ve Göçmen Müdahale Planı’nı (RMRP) ve Libya’daki mültecilerin gereksinimleri için Mayıs 2017’de yapılan 62,4 milyon ABD Doları tutarındaki Libya  çağrısını da içeriyor. Ayrıca, aynı güzergahı kullanan göçmenler için IOM gibi diğer kuruluşlar tarafından uygulanan faaliyetleri de kapsamaktadır.

 

Kaynak: http://www.unhcr.org/news/press/2017/7/596db7284/unhcr-seeks-support-alternatives-dangerous-refugee-journeys.html

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu