Duyurular

BASIN AÇIKLAMASI: AVRUPA SINIRLARI AÇILDI HABERLERİNİN OLASI SONUÇLARI

 

İdlib’den içimizi yakan şehit haberleri nedeniyle acımız çok büyüktür. Şehitlerimize rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar, tüm halkımıza sabırlar diliyoruz.

Bu haberler ve Suriye’deki çatışmalarla birlikte Suriye’den kaçışların artabileceği bir dönemde, mültecileri hedef alan söylemlerden endişe etmekteyiz. Sanki ‘isterlerse mültecilerin Avrupa’ya rahatça gidebileceği’ gibi yanlış haberlerin yayılmasının yol açabileceği olumsuzluklardan çekiniyoruz. Bazı çevrelerin bu acıyı ve sınırlarla ilgili haberleri, mültecilere yönelik nefret söylemine ve hatta suçuna dönüştürme riskine dikkat çekmek isteriz.

“Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” yönündeki açıklamaların, “Avrupa sınırları açıldı” şeklinde kamuoyuna yansımasına ilişkin haberleri endişeyle izlemekteyiz. Bu yansımalarda, göçmen ve mültecilerin Yunanistan ve Bulgaristan’la kara ve deniz sınırına doğru birikmeye başladığı görülmektedir. Bunlar, insani dramlara, travmalara ve ihlallere yol açabilecek gelişmelerdir.

Sınırlardan yasal olarak çıkış, sınır kapılarından geçerli pasaport ve gerekiyorsa vize ile mümkündür. Bunun dışındakiler düzensiz geçiş anlamına gelir ki bunu da yasalar, ihlal olarak kabul etmektedir. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanun’un 54’üncü maddesine göre, Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler ya da bu hükümleri ihlale teşebbüs edenler hakkında sınır dışı kararı alınabilecektir. Dolayısıyla bu şekilde düzensiz geçmek isteyenlerin haklarında sınır dışı ve idari gözetim kararı alınması ve yine bu sebeple uluslararası koruma veya geçici koruma kapsamından çıkarılmaları, hak kayıplarına uğramalarına neden olabilir.

Her ülkenin hem kendisi hem komşuları hem de mülteciler dahil sınırlardan geçiş yapanlar açısından yükümlülükleri, insan hakları ve insan onurunu gözeterek sınır yönetimini düzenlemektir. Ancak, “artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklamasının amacı dışına taşınarak, yanlış anlamalara yol açtığını ve “Türkiye sınırları açtı, Avrupa’ya geçiş serbest” şeklinde algılandığını izliyoruz ve bu durum bizi endişelendirmektedir. Bu yanlış algıyla kara ve deniz sınırlarına doğru yola çıkan insanlar için bir dizi riskin olduğunu hatırlatmak isteriz. Öncelikle, birikmelerin olduğu sınır hatlarında gerilimlerin çıkması riski mevcuttur. Mülteci ve göçmenler, düzensiz olarak Türkiye’den çıksalar bile, sınırına ulaştıkları ülkelerdeki sınır güçlerince engellenmeye çalışılacağını ve bu esnada şiddet kullanılması riskini unutmamak gerekiyor.

Bütün bu nedenlerle de, tüm yetkilileri, medyayı, mülteci ve göçmenleri ve halkımızı sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.

Mültecilerle Dayanışma Derneği

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu